Några skillnader och liknelser mellan Judendomen och Kristendomen


Liknelser mellan de två religionerna

Påsken Firas av både judar och kristna fast på två olika sätt. Judarna firar sin påsk på våren i antingen april eller i maj. Judarna firar uttåget ur Egypten och ökenvandringen under påsken. Medan de kristna firar att Jesus återuppstår.

Gamla Testamentet används av båda religionerna som helig skrift, judarna har då de fem Moseböckerna. Men kristendomen har lagt till Nya testamentet, som då till större delar handlar om Jesus sista år i livet.

Skapelseberättelsen är också en gemensam del för de båda religionerna. Men vilodagen är inom Judendomen är mellan fredagen och lördagen medan de kristna säger att den är på söndagen.

Gud, de tror på samma Gud och har samma stamfader Abraham.

De tio budorden – Båda religionerna har de tio budorden men de skiljer sig lite från varandra beroende på vilken religion man tillhör.

Att Jesus har levt tror både judendomen och kristendomen på, men med en ”liten” skillnad bara!

I judisk tro så är Jesus bara en hycklare som blev straffad för att han sa att han var Guds son men det värsta som han gjorde enligt judarna var att han gav syndernas förlåtelse, som enligt judarna bara Gud kunde göra.

I den kristna tron så är Jesus Guds lamm (offer lammet). Han dog för våra synder, han är mer eller mindre mittpunkten i den kristna tron. De kristna tillber honom och under nattvarden så äter man bröd och dricker vin för att bli ett med Jesus.

 

 

Skillnader mellan de två religionerna

Treenigheten (Gud fadern, Jesus Sonen, Den heliga anden – Kraften) – Det är bara de kristna som tror på Treenigheten. Judarna tror inte på Jesus så hade ju inte riktigt funkat.

Heliga ”byggnader” – kristendomen har kyrkan och judendomen har synagogan.

Religiös myndighet – När en pojke ska bli myndig inom judendomen så går han igenom en bar mitzva och flickorna går igenom en bat miztva. Och i en kristna tron så konfirmerar man sig vare sig man är pojke eller flicka.

Konvertering – Vill man bli jude så kan man inte bli en ”riktig” jude genom att konvertera, men blir ”en plastjude” (Citat från Mi Mollberg, Religions lärare på Östra Grevie Folkhögskola). En ”riktig” jude är född utav en judisk mor.

Men vill man bli kristen så kan man ganska lätt konvertera om till kristendomen.

Högtider – Den kristna tron firar sina högtider utifrån Jesu liv t.ex julafton, nattvarden och kristi himmelsfärdsdag. Medan judarna firar sina efter historiska händelser t.ex försoningsdagen och påsken.

 

 

Referenser:

Religionernas Historia om tro, hänförelse och konflikter – Sören Wibeck

Religion och sånt – Börge Ring


Annonser

69 responses to “Några skillnader och liknelser mellan Judendomen och Kristendomen

Leave a Comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: